www.stationaryengineforum.net
Please log in , the forum is open to guests who are now able to view every section, feel free to become a member , you will then be able to post and reply to topics.

Wipac Impulse Magneto.

View previous topic View next topic Go down

Wipac Impulse Magneto.

Post by Stingray on Tue Apr 09 2013, 09:03

Hi All

Hope all is well.

I need some help and advise on this magneto please.

I get spark on the plug only when the impulse kicks in on slow speed, as soon when I speed the cranking there is no spark on the plug at all.
when I slow the cranking the impulse start working again then I have spark.

Any help please.

Regards Raymond

South Africa.

Stingray
Born to be wild
Born to be wild

Posts : 24
Join date : 2012-12-13
Age : 32
Location : South Africa, Eastern Cape, Port Elizabeth

Back to top Go down

Re: Wipac Impulse Magneto.

Post by mm5aho on Tue Apr 09 2013, 10:57

Some magnetos have in effect automatic advance of the spark. (not a mechanism, just the physics of it), and this means that the points can open too early at higher revs while nearly right at low revs or cranking speed.

Try closing up the points a little? (can't hurt to try that?)

_________________
Geoff

mm5aho
Expert
Expert

Posts : 81
Join date : 2013-02-23
Age : 59
Location : West Lothian

Back to top Go down

Re: Wipac Impulse Magneto.

Post by stationary stu on Tue Apr 09 2013, 11:43

I'd also set the plug to about 15-18thou, that will help the mag a little.

Stu.

_________________
Engines are just like Pringles .... one is never enough.  Very Happy                                        I used to love tractors all I would ever think/talk about. Then one day out of the blue I went on to statinary engines, So you could say I'm an extractor fan.

stationary stu
Life Member
Life Member

Posts : 8962
Join date : 2009-07-21
Age : 58
Location : Stanley, Co. Durham.

Back to top Go down

Re: Wipac Impulse Magneto.

Post by Stingray on Wed Apr 10 2013, 07:17

Hi All

Always good to ask the experts.

She is now running.

For some reason I cannot get the engine to run slow now.
I have adjusted the set screw in both directions but no luck.

Everything looks to be in place, the governor and weights looks fine.

Thank you all for the input and help.

Regards Raymond.

Stingray
Born to be wild
Born to be wild

Posts : 24
Join date : 2012-12-13
Age : 32
Location : South Africa, Eastern Cape, Port Elizabeth

Back to top Go down

Re: Wipac Impulse Magneto.

Post by Sponsored content Today at 05:53


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum